Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek Místek, p. o. se zapojila do mezinárodního projektu Erasmus a studenti měli tak možnost prožít dva týdny v kouzelném prostředí severoitalského regionu Trentino, který se nachází ve Val di Fiemme, ve známé turistické a sportovní oblasti.
Predazzo, Tesero, Cesena, Cavalese, tato čtyři historická městečka mají bohatou historii i okouzlující atmosféru a poskytla našim studentům nezapomenutelné zážitky i zkušenosti.
2. dubna 2022 vycestovali studenti oboru Cukrář (Daniela Bojková, Renáta Štroblíková, Marie Vjačková, Zuzana Čupková) a Pekař (Ondřej Špavelko, Michaela Milichová) na dvoutýdenní zahraniční stáž, kde získávali a také si vyměňovali zkušenosti se svými italskými přáteli a zároveň i s profesionály ve svém oboru.
Účast studentů a pedagogických pracovníků školy (Veroniky Matějové, Jarmily Krpcové) byla umožněna grantovým projektem EU Erasmus +, krátkodobé mobility, díky kterému mohou mladí lidé v učebních i studijních oborech poznat svůj obor v zemích EU.
V rámci pobytu měli žáci možnost navštívit další zajímavá italská místa, např. Veronu, a účastnili se také různých workshopů, zhlédli výrobu pravé italské zmrzliny, balsamicového octa či šumivého vína.
Největší přínos projektu Erasmu není jen v samotném cestování do zahraničí a poznávání jiných kultur. Žáci byli obohaceni velmi cennými zkušenostmi a poznatky v oboru. Vzpomínají ale také na své zážitky, dobrou zábavu, na nezapomenutelná dobrodružství i na svá nová přátelství.
Díky časté komunikaci se žákům zlepšily také komunikační dovednosti v cizím jazyce a zároveň žáci získali motivaci učit se i další evropský jazyk.
Žáci i pedagogové jsou vděčni, že se stali součástí zajímavé mezinárodní vzdělávací aktivity, která byla velmi přínosná pro jejich vzdělání v oboru.