Domů
» Obory - učební »Řezník-uzenář
Obsah oboru
Máme pro tebe jednoduchou hádanku: Jaký obor bude pro tebe nejlepší?
V Česku žije ohromná spousta lidí, kteří si rádi a často dopřávají maso. Zároveň je v naší zemi čím dál tím méně kvalitních řezníků a ty si život bez masa si nedokážeš představit. Baví tě taky ochutnávat nové druhy uzenin a nejlepší oběd je pro tebe pořádný hovězí steak? Jen tak něčeho se nezalekneš a máš sílu?
Pak jaký obor bude pak pro tebe ten nejlepší?
Staň se řezníkem! Je to jednoduché – až vyjdeš ze školy, tak ti zaměstnavatelé utrhnou ruce!
A pokud tě zajímá, jak se takový krásný kus masa dostane až na stůl, nemůžeš si vybrat lepší obor. Kromě zpracování syrového masa tě naučíme, jak se vyrábí klobásky z kvalitních surovin nebo jak vytvořit tu nejlepší vůni právě otevřené udírny, nebo všechna kouzla a tajemství dobrého koření. Sám víš, že je to přesně to, co hledáš.
Ještě váháš? Řezníky budou prostě lidé potřebovat pořád. A to nejen u nás, ale i po celém světě….
Dovednosti
Absolvent vykonává odbornou činnost v oblasti výkonu profese:
- hodnotí vstupní suroviny, meziprodukty a hotové výrobky a provádí běžnou výrobní kontrolu;
- dodržuje technologické postupy při úpravě masa a výrobě masných výrobků;
- zpracovává jatečná zvířata, drůbež, zvěřinu, ryby a kontroluje kritické body během jatečného opracování;
- bourá, upravuje a třídí maso pro výsekové a výrobní účely;
- uplatňuje zásady správné hygienické praxe při skladování a prodeji masa a masných výrobků;
- chápe bezpečnost jako součást péče o zdraví své i dalších osob vyskytujících se na pracovišti;
- dbá na pohodu zvířat během ustájení a omračování;
- provádí sanitaci provozu a uplatňuje správné hygienické zásady praxe;
- ovládá stroje a zařízení potřebné pro výkon praxe;
- rozpozná možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví
Absolvent vykonává podnikatelské aktivity:
- nakládá s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky s ohledem na životní prostředí;
- zná význam, účel a užitečnost vykonávané práce;
- chápe kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržuje stanovené normy (standardy) a předpisy zavedené na pracovišti;
- orientuje se na trhu práce, rozhoduje o svém uplatnění, uvědomuje si význam a účel vykonávané práce a její ohodnocení;
- pracuje samostatně i v týmu
Uplatnění
- Absolvent učebního oboru Řezník-uzenář se uplatní v oblastech nákupu a porážení jatečních zvířat, je připraven pro práci na bourárnách, uplatní se při výrobě masných výrobků a konzerv v masné výrobě.
- Absolvent je schopen pracovat v obchodní činnosti jako prodavač i jako vedoucí úseku maso uzeniny. Po získání nezbytné praxe v oboru je také připraven na soukromé podnikání v oboru.
- Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí na nástavbové studium ukončené maturitní zkouškou.
Studijní plány
–