Domů
» Obory - učební »Kuchař-číšník
Obsah oboru
Piňa Colada, Mojito, Cuba Libre. Jsi-li kreativní, komunikativní, zručný/á a víš, že první slova nejsou čáry Harryho Pottera? Pak je obor pro tebe to pravé! A jestli umíš vzít svižně za vařečku a michelinská hvězda, Jamie Oliver nebo Pohlreich pro tebe nejsou neznámou a nebojíš se komunikovat s lidmi, přijď mezi nás a staň se kuchařem a číšníkem!
Dovednosti
Absolvent vykonává odbornou činnost v oblasti výkonu profese:
- má odborné znalosti o specifických rysech provozoven společného stravování včetně organizace;
- uplatňuje požadavky na hygienu v gastronomii, má přehled o výživě, uplatňuje zásady racionální výživy a orientuje se v alternativním způsobu stravování;
- prakticky využívá poznatků o surovinách, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů;
- orientuje se v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a zvolí vhodné technologické postupy;
- ovládá způsob přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní, esteticky dohotovuje a umí expedovat výrobky;
- dodržuje stanovené normy a předpisy související se systémem řízení jakosti;
- efektivně nakládá s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami s ohledem na životní prostředí;
- má osvojeny základy psychologie jednání s hostem, profesního a společenského chování a vystupování;
- sestavuje jídelní a nápojový lístek, menu pro různé příležitosti podle gastronomických pravidel a dle zásad racionální výživy;
- provádí vyúčtování s hostem a vyúčtování denní tržby.
Absolvent vykonává podnikatelské aktivity:
- je schopen rozumět podstatě a principům podnikání, má představu o právních, ekonomických a administrativních aspektech soukromého podnikání; dokáže vyhledat
a posoudit podnikatelské příležitosti v souladu s realitou tržního prostředí; - orientuje se na trhu práce, rozhoduje o svém uplatnění, uvědomuje si význam a účel vykonávané práce a její ohodnocení;
- pracuje samostatně i v týmu;
- chápe kvalitu jako významný a důležitý nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku.
Uplatnění
- Absolvent školního vzdělávacího programu Kuchař-číšník disponuje kompetencemi pro činnost v provozovnách veřejného stravování při přípravě a odbytu pokrmů a nápojů. Ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů od přijetí surovin do skladu, přes jejich technologickou úpravu až po expedici hotového výrobku. Absolvent kontroluje kvalitu odvedené práce, pokrmy esteticky upravuje a umí je správně uchovat.
- Pracuje jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování a ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru provozovny.
- Uplatní se zejména při výkonu povolání kuchař nebo číšník v pozici zaměstnance ve veřejném i účelovém stravování. Po získání nezbytné praxe v oboru je také připraven na soukromé podnikání v pohostinství.
- Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí na nástavbové studium ukončené maturitní zkouškou.
Studijní plány
–
Informace o oboru
Název oboru RVP: Kuchař-číšník
Kód oboru: 65-51-H/01
Délka studia: 3 roky
Forma studia: denní
Určeno pro: absolventy ZŠ
Vstupní předpoklady: úspěšné ukončení povinné školní docházky, zdravotní způsobilost uchazeče, splnění podmínek přijímacího řízení
Stupeň poskytovaného vzdělání: střední odborné