Domů
» Obory - studijní »Gastronomie
Obsah oboru
„V dnešní době jí většina lidí očima, a tak musí být každý kuchař i umělec.“ D. Gorovoj
Na co tě připravíme? Jako absolvent/ka maturitních a výučních gastro oborů se uplatníš při výkonu povolání restauracích i hotelech. Dokonale zvládneš obsluhu, ovládání technického zařízení, přípravu slavnostních tabulí i komunikaci s hostem v cizím jazyce. Po získání praxe budeš také připraven/a pracovat jako soukromý/á podnikatel/ka.
Dovednosti
Absolventi vykonávají odbornou činnost v oblasti výkonu profese:
má odborné znalosti o specifických rysech provozoven společného stravování včetně organizace;
- orientuje se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti;
- ovládá druhy a techniku odbytu a způsoby obsluhy;
- společensky vystupuje a komunikuje s hosty v mateřském a minimálně v jednom cizím jazyce;
- organizuje a koordinuje činnost pracovních týmů ve výrobě a odbytu;
- sestavuje menu a jídelní lístky podle gastronomických pravidel pro různé příležitosti a dle zásad racionální výživy;
- organizačně zajišťuje přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí;
- organizuje a koordinuje provoz jednotlivých úseků;
- nabízí a poskytuje služby v ubytovacích zařízeních, vykonává služby recepce;
- prezentuje a nabízí doplňkové služby ubytovacího zařízení;
- provádí vyúčtování s hostem a vyúčtování denní tržby.
Absolvent vykonává podnikatelské aktivity:
- vyhledává zdroje a informace o podnikání v jednotlivých zemích EU;
- orientuje se v obchodně-podnikatelských aktivitách a ekonomicko-právním zabezpečení provozu ve stravovacích zařízeních;
- sestavuje kalkulaci výrobků a služeb;
- využívá marketingové nástroje k prezentaci provozovny, k nabídce výrobků a služeb společného stravování a nabídku služeb cestovního ruchu;
- zná moderní formy prodeje v gastronomii;
- zajišťuje základní operace personálního charakteru.
Uplatnění
Absolvent disponuje kompetencemi pro činnost v provozovnách veřejného stravování při přípravě a odbytu pokrmů a nápojů. Ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů od přijetí surovin do skladu, přes jejich technologickou úpravu až po expedici hotového výrobku.
Absolvent kontroluje kvalitu odvedené práce, pokrmy esteticky upravuje a umí je správně uchovat.
Pracuje jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování a ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru provozovny.
Studijní plány
–