Domů

» Obory - studijní » Gastronomie

Gastronomie

Obsah oboru

„V dnešní době jí většina lidí očima, a tak musí být každý kuchař i umělec.“ D. Gorovoj

Na co tě připravíme? Jako absolvent/ka maturitních a výučních gastro oborů se uplatníš při výkonu povolání restauracích i hotelech. Dokonale zvládneš obsluhu, ovládání technického zařízení, přípravu slavnostních tabulí i komunikaci s hostem v cizím jazyce. Po získání praxe budeš také připraven/a pracovat jako soukromý/á podnikatel/ka.

Dovednosti

Absolventi vykonávají odbornou činnost v oblasti výkonu profese:

 má odborné znalosti o specifických rysech provozoven společného stravování včetně organizace;

  • orientuje se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti;
  • ovládá druhy a techniku odbytu a způsoby obsluhy;
  • společensky vystupuje a komunikuje s hosty v mateřském a minimálně v jednom cizím jazyce;
  • organizuje a koordinuje činnost pracovních týmů ve výrobě a odbytu;
    • sestavuje menu a jídelní lístky podle gastronomických pravidel pro různé příležitosti a dle zásad racionální výživy;
  • organizačně zajišťuje přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí;
  • organizuje a koordinuje provoz jednotlivých úseků;
  • nabízí a poskytuje služby v ubytovacích zařízeních, vykonává služby recepce;
  • prezentuje a nabízí doplňkové služby ubytovacího zařízení;
  • provádí vyúčtování s hostem a vyúčtování denní tržby.

Absolvent vykonává podnikatelské aktivity:

  • vyhledává zdroje a informace o podnikání v jednotlivých zemích EU;
  • orientuje se v obchodně-podnikatelských aktivitách a ekonomicko-právním zabezpečení provozu ve stravovacích zařízeních;
  • sestavuje kalkulaci výrobků a služeb;
  • využívá marketingové nástroje k prezentaci provozovny, k nabídce výrobků a služeb společného stravování a nabídku služeb cestovního ruchu;
  • zná moderní formy prodeje v gastronomii;
  • zajišťuje základní operace personálního charakteru.

Uplatnění

Absolvent  disponuje kompetencemi pro činnost v provozovnách veřejného stravování při přípravě a odbytu pokrmů a nápojů. Ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů od přijetí surovin do skladu, přes jejich technologickou úpravu až po expedici hotového výrobku.

Absolvent kontroluje kvalitu odvedené práce, pokrmy esteticky upravuje a umí je správně uchovat.

Pracuje jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování a ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru provozovny.

Studijní plány

Informace o oboru

Název oboru RVP: Gastronomie
Kód oboru: 65-41-L/01
Délka studia: 4 roky
Forma studia: denní
Určeno pro: absolventy ZŠ
Vstupní předpoklady: úspěšné ukončení povinné školní docházky, zdravotní způsobilost uchazeče, splnění podmínek přijímacího řízení
Stupeň poskytovaného vzdělání: střední

Elektronická přihláška